Inhoud

Schildertips voor vlekkeloze muren

Schilderen lijkt niet zo lastig, maar toch zijn er veel dingen die fout kunnen gaan bij het schilderen van een wand, een deur of een ander oppervlak dat wel een kleurtje kan gebruiken. Wilt u zeker weten dat uw schilderwerk aan uw wensen voldoet? Lees dan in dit artikel enkele schildertips voor een vlekkeloos resultaat. De schildertips in dit artikel hebben zowel betrekking op de voorbereiding voor het schilderen als op het schilderen zelf en na het schilderen en zijn dan ook in drie alinea’s onderverdeeld.

1. De voorbereiding van schilderen

De voorbereiding van het schilderen is net zo belangrijk als het schilderen zelf. Wilt u zeker weten dat u uw schilderwerk op de juiste manier kan afronden, lees dan onderstaande schildertips voor een goede voorbereiding:

 • Koop nooit zomaar verf. Bedenk goed wat voor materiaal u precies wil schilderen en laat u adviseren door een specialist bij het aanschaffen van de juiste verf. Er zijn vele verschillende soorten verf en als u zelf iets kiest, is de kans groot dat dit niet de juiste verf is.
 • Breng schildertape aan bij kozijnen en bij plinten als u een wand gaat schilderen.
 • Gaat u een wand verven? Dek dan de grond in de directe omgeving van deze wand goed af om spatten te voorkomen. Gaat u een meubelstuk verven, dan moet u dit meubelstuk altijd op een zeil of een papieren ondergrond leggen.
 • Gebruik het juiste materiaal bij het schilderen. Kunt u goed overweg met een kwast, dan kunt u beter geen roller gebruiken. Werkt u nooit met een kwast, dan kunt u beter een roller gebruiken bij het schilderen.

Het juiste materiaal voor de klus

2. Het schilderen zelf

Naast schildertips voor de voorbereiding van het schilderen, zijn er ook enkele tips die u op kan volgen bij het schilderen zelf. De schildertips die u kunt gebruiken voor het uitvoeren van het schilderwerk, zijn de volgende:

 • Gebruik voor dekkende en transparante lakken, beitsen en acrylverf altijd kortharige rollers.
 • Gebruik bij een roller altijd een verfbak en een verdeelrooster.
 • Moet u grote vlakken verven? Zet de verf dan eerst horizontaal op en ga er daarna met verticale, overlappende bewegingen overheen. Dit is de techniek die schildersbedrijven zelf ook gebruiken.
 • Schilder bij een meubelstuk als een tafel, een stoel of een kastje altijd eerst de lastig bereikbare delen, zoals de pootjes.

3. Na het schilderen

Tot slot zijn er nog enkele schildertips die u kunt raadplegen voor na het schilderen, namelijk:

 • Zet kwasten in het water als u de klus niet in één dag af kan maken. De volgende dag kunt u de kwast droogmaken met keukenpapier en gewoon verder gaan.
 • Laat de verf tussen het aanbrengen van de lagen door goed drogen en houd de ruimte tijdens het drogen van de verf goed geventileerd.
 • Verwijder de schilderstape pas als de verf helemaal droog is. Doe dit voorzichtig, zodat er geen verf kan loskomen.