Inhoud

Op welk BTW schilderwerk moet ik rekenen?

Net zoals bij het afnemen van andere producten en diensten in ons land, dient u voor het inhuren van een professionele schilder voor het uitvoeren van uw schilderwerk ook een specifiek bedrag aan BTW te betalen. In ons land zijn diverse BTW tarieven van toepassing en in dit artikel leest u meer over de BTW schilderwerk die u kunt verwachten bij het uitbesteden van uw klus aan een schilder.

BTW schilderwerk: een laag tarief

In ons land geldt de afspraak dat het schilderen van woningen die ouder zijn dan twee jaar onder het 6% tarief van de BTW valt. Onder het schilderen van woningen die ouder zijn dan twee jaar valt niet alleen het schilderen van de woning zelf, maar ook het voorbereiden van het schilderwerk, de voorbehandelingen die het schilderwerk nodig heeft voor een goed resultaat en de aankoop van gebruikte materialen voor het schilderwerk. Huurt u een schilder in voor het schilderen van uw woning, dan kunt u over het algemeen rekenen op een laag BTW schilderwerk met een percentage van 6 procent.

Mooi geschilderde woonkamer

Uitzonderingen van de lage BTW schilderwerk

Er zijn enkele uitzonderingen op de lage BTW. Werkzaamheden die namelijk te ver van het uit te voeren schilderwerk af staan, worden onder een BTW tarief van 21 procent gerekend. Onder het BTW schilderwerk tarief van 21 procent vallen onder andere zaken als het bestellen van de ondergrond met nieuwe vervangende delen van hetzelfde materiaal (zoals houten inzetstukken in kozijnen), het vervangen van ramen, deuren en kozijnen, het aanbrengen van kit, het repareren van beton op grote schaal, het stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden, het herstellen van voegen in metselwerk en het aanbrengen van glas. Ook zaken als het vochtvrij maken van kelders, het schuren en het schuren en lakken van parketvloeren valt onder het BTW schilderwerk tarief van 21 procent. Het schuren en lakken van een dragende (houten) vloer valt overigens wel onder het BTW schilderwerk tarief van 6 procent.

De schilder kiest de juiste BTW

Door het grote aantal uitzonderingen op de 6 procent BTW schilderwerk regel, kan het wat lastig zijn om het juiste BTW schilderwerk tarief te bepalen bij het opmaken van een factuur. Toch hoeft u zich als klant geen zorgen te maken over de te betalen BTW schilderwerk, want het percentage van de BTW schilderwerk wordt door de schilder bepaald. De schilder is dus verantwoordelijk voor het kiezen van het juiste percentage en u als klant heeft hier niets mee van doen. Twijfelt u of het BTW percentage op de factuur van de schilder klopt, dan kunt u dit controleren. De schilder kan natuurlijk ook fouten maken bij het opmaken van de factuur met de BTW schilderwerk, dus het controleren van de BTW is nooit verkeerd. Door de BTW schilderwerk op de factuur te controleren, voorkomt u dat u mogelijk te veel betaalt voor uw klus.