Inhoud

Denk aan schilderwerk voorbereiden

Wie een wand gaat schilderen, een deur een likje verf gaat geven of het buitenschilderwerk gaat bijwerken met een nieuwe lik verf, moet diverse acties ondernemen voor schilderwerk voorbereiden. Bereid u het schilderwerk niet op de juiste manier voor, dan kan dit namelijk tijdens het schilderen voor problemen zorgen of kunt u na het schilderen te maken krijgen met een eindresultaat dat niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Gaat u iets schilderen en wilt u weten wat u moet doen voor schilderwerk voorbereiden? Lees dan enkele tips voor het voorbereiden van schilderwerk in dit artikel.

Het repareren van de beschadigde ondergrond

Het eerste wat u moet doen voor schilderwerk voorbereiden, is het repareren van de beschadigde ondergrond. Gaat u een muur schilderen en zitten hier gaten in, dan dient u deze gaten eerst op te vullen. Gaat u een kozijn schilderen en zitten hier oneffenheden in, dan moet u ook deze oneffenheden repareren. Door de beschadigde ondergrond te repareren, begint u na schilderwerk voorbereiden in ieder geval aan een klus op een vlakke ondergrond. Zit de verf eenmaal op de muur of op de kozijnen en blijken hier achteraf gaten in te zitten, dan kunt u deze gaten niet meer repareren zonder de aangebrachte verf te beschadigen.

Het ontvetten van de ondergrond

Om ervoor te zorgen dat verf goed kan hechten, is het belangrijk om bij schilderwerk voorbereiden ook even tijd te steken in het ontvetten van de ondergrond van het schilderwerk. Worden er houten onderdelen geschilderd, dan is het belangrijk dat deze onderdelen geschuurd worden. Heeft u de ondergrond ontvet en eventueel geschuurd, dan moet er grondverf op aangebracht worden. Het aanbrengen van grondverf moet overigens niet alleen bij houten schilderwerk voor schilderwerk voorbereiden, maar ook bij ander schilderwerk.

Goed afplakken is essentieel

Het aanbrengen van schilderstape en een zeil

Als u een muur gaat schilderen, wilt u natuurlijk niet dat uw verf ook op de plint komt, op het kozijn terecht komt of in spetters op de houten vloer valt. Om ervoor te zorgen dat de verf alleen terecht komt waar u de verf wil hebben, is het belangrijk om schilderstape aan te brengen op de plekken waar u geen verf wil krijgen en om de grond onder het schilderwerk te beschermen met een zeil. Heeft u geen zeil, dan kunt u bij schilderwerk voorbereiden ook papier op de grond neerleggen. Let goed op dat ieder stukje van de grond goed bedekt is, want schilderen kan altijd voor vervelende spetters zorgen. Uiteraard is het bij schilderwerk voorbereiden ook verstandig om oude kleding of een overall aan te trekken voor u start met schilderen. Zoals al eerder vermeld, kunnen er veel spetters tijdens het schilderen loskomen en deze spetters wilt u natuurlijk niet op uw nieuwe kleding krijgen.

Hanteert u alle bovenstaande tips voor schilderwerk voorbereiden, dan weet u in ieder geval zeker dat u op de juiste manier start met schilderen.