Inhoud

Kosten van schilderwerk

Wat zijn de kosten van het uitbesteden van schilderwerk? De totaalkosten voor schilderwerk bestaan uit arbeid en uit materiaal. Op basis van de informatie over de kosten kunt u gemakkelijk een vergelijking maken. Zo is het vinden van een geschikt schildersbedrijf in uw regio een stuk gemakkelijker.

Gemiddelde kosten

Het noemen van specifieke kosten is onmogelijk. Hierdoor hebben wij diverse scenario’s uitgestippeld waardoor u een beter beeld krijgt. Kunt u zich niet vinden in een scenario, het is altijd mogelijk om voor een eigen scenario een kosten bepaling op te vragen. Ook zijn dit gemiddelde kosten, voor daadwerkelijke kosten kunt u schilders vergelijken.

Binnenschilderwerk kosten

Voor binnenschilderwerk kan een schilder gebruik maken van een uurtarief of een tarief per vierkante meter. Gemiddeld kost een schilder tussen de €30,- en €50,- per uur. Let hierbij goed op wat er inclusief dit tarief is.

Wanneer de kosten per vierkante meter word berekend, zijn er verschillende kosten voor elk type schilderwerk. Een aantal voorbeelden van soorten schilderwerken zijn:

Algemeen schilderwerk (meerdere lagen):  €30 per m2
Spuitwerk:  €6 per m2
Latex/sauswerk:  €10 per m2

De kosten van buitenschilderwerk

In tegenstelling tot binnenschilderwerk, wordt er voor buitenschilderwerk niet vaak per uur of vierkante meter gerekend. Het is gebruikelijk om een totale prijs voor de klus af te spreken. De totale kosten voor het schilderen of vervangen van het schilderwerk is per huis/appartement verschillend. Dit zal mede afhankelijk zijn van het oppervlak en hoe lastig het is om het geheel te schilderen.

Een huis geheel in de steigers voor het schilderwerk

Voor het tonen van gemiddelde kosten maken we onderscheid tussen een appartement/tussenwoning/2 onder 1 kap en een vrijstaande woning. Dit onderscheid is voornamelijk op basis van de vierkante meters. Logischerwijs heeft een vrijstaande woning meer oppervlakte dan een appartement.

Een appartement: ca. €1,000,-
Een tussenwoning: ca. €1.500,-
2 Onder 1 kap/hoekwoning: ca. €3.000,-
Een vrijstaande woning: ca. €6.000,-

Moet er voordat er daadwerkelijk geschilderd kan worden, eerst de huidige verflaag verwijderd worden? Dan zal dit extra gaan kosten. Deze kosten liggen aan de vrij hoge kant. Voor het vervangen van al het schilderwerk aan de buitenkant en het opnieuw schilderen, kunnen de totale kosten neerkomen op tweemaal de kosten van het enkel schilderen van de woning. Zo komen de totale kosten voor een vrijstaande woning gemiddeld op €12.000

Wat bepaalt de prijs van schilderwerk?

Het vergelijken van de kosten kan niet alleen gedaan worden op basis van de prijzen die genoemd worden. Belangrijk is om diverse punten te controleren. Uiteindelijk gaat het om de totale kosten die een klus gaat kosten. U heeft dan weinig aan een kostenplaatje waarbij nog van alles exclusief is en hier achteraf nog een bedrag bij komt. Controleer daarom de volgende punten:

  • kwaliteit van de huidige verflaag, is een voorbehandeling nodig?
  • Zijn de voorrijkosten inclusief?
  • Is het exclusief of inclusief BTW
  • Zit het materiaal hierbij inbegrepen

Vergelijk de totale kosten van schilders!

Een inschatting maken is altijd handig. Zo kunt u een rekening houden met het budget en is het interessant om de totale kosten zelf te kunnen berekenen. Of de gemiddelde kosten ook gelden voor uw klus en in uw regio is niet zeker. Om zeker te zijn van de totale kosten kunt u schilders uit uw regio vergelijken.

Na de vergelijking zal er niet meer gesproken worden over een gemiddelde, maar over een specifieke kostenplaatje. Deze kosten worden door schilders uit de regio ingeschat en zo kunt u de verschillende schilders met elkaar vergelijken. Uiteraard is naast de prijs ook de kwaliteit van belang. Door te vergelijken zult u niet teveel betalen en word er vaak tot wel 30% bespaart op de totale kosten.

Uurtarief van een schilderkosten schilderwerk besparen is vrij gemakkelijk

In veel gevallen kan op basis van het uurtarief een inschatting worden gemaakt voor de totale kosten. Hierbij is het vaak wenselijk dat de schilder eerst even langskomt om een indicatie te maken van het aantal uur wat er nodig is voor de klus. Zoals in het begin als is aangegeven, zal het tarief in het hoogseizoen liggen tussen de €30,- en €50,- per uur liggen. Er zijn momenten dat schilders deze prijs wat verlagen, namelijk wanneer ze minder werk hebben, oftewel in de winter.

Het kan daarom voordelig zijn om dit zo te plannen, dat er een winterschilder ingeschakeld kan worden. Wanneer het schilderwerk geen haast heeft, kan hier nadrukkelijk om gevraagd worden. Maar voordat er blind word gestaard op het uurtarief, zal duidelijk moeten zijn wat hier allemaal inclusief is. Dit kan namelijk per bedrijf verschillen. In hoeverre valt het materiaal binnen dit tarief?