Inhoud

Wanneer schilderen?

Schilderwerk dient regelmatig onderhouden te worden als u lang plezier wil hebben van de aangebrachte verf. Maar wanneer moet u precies kiezen voor een nieuwe laag verf en wanneer kunt u nog wel even wachten met het opnieuw schilderen van uw bestaande schilderwerk? Het antwoord op deze vraag, leest u in dit artikel. Zo leest u niet alleen wanneer schilderen over het algemeen nodig is, maar ook hoe u kunt herkennen wanneer schilderen weer nodig is en welke tests u uit kunt voeren om te achterhalen of u uw schilderwerk moet onderhouden.

Algemene regels

Om te achterhalen wanneer schilderen nodig is, zijn er vuistregels opgesteld met betrekking tot het onderhouden van schilderwerk. Bij buitenschilderwerk (schilderwerk aan de buitenkant van uw woning) geldt dat het schilderwerk ongeveer eens per vijf jaar aan een nieuw likje verf toe is. Is uw schilderwerk op het zuiden of op het westen gericht, dan is uw schilderwerk vaak eerder aan onderhoud toe door de invloed van zon en regen. Daarnaast zijn er bepaalde verfsoorten die sneller onderhoud nodig hebben, waardoor de regel van wanneer schilderen iets af kan wijken. Denk hierbij aan verfsoorten als lak of beits.

Om te achterhalen wanneer schilderen nodig is bij binnenschilderwerk (schilderwerk in huis), kunt u de volgende vuistregel gebruiken. Binnenschilderwerk is ongeveer eens per zeven jaar aan een nieuwe lik verf toe, tenzij het gaat om onderdelen die sneller slijten. Denk hierbij aan onderdelen als trappen waar regelmatig over gelopen wordt.

Wanneer moet er geschilderd worden?

Wanneer schilderen: de signalen

Er zijn enkele signalen die u kunt gebruiken om te achterhalen wanneer schilderen weer nodig is. De belangrijkste signalen die u kunt gebruiken om te achterhalen of uw schilderwerk aan een nieuwe lik verf toe is, zijn de volgende:

  • Het schilderwerk vertoont blaasjes en/of scheurtjes. Dit begint vaak bij liggende onderdelen van het schilderwerk, zoals de vensterbank.
  • Het schilderwerk is beschadigd, versleten of verkleurd.
  • Het schilderwerk verpoedert of hecht niet meer goed, hierdoor kan het schilderwerk afgeven.

Test het zelf!

Er zijn diverse tests die u uit kunt voeren om te achterhalen of schilderwerk verpoedert, niet meer goed hecht of afgeeft. De twee eenvoudigste tests voor wanneer schilderen die u zelf uit kunt voeren, zijn de volgende:

  1. De poederproef: maak uw schilderwerk met een natte doek schoon. Zit er verfpoeder op de doek, dan is het tijd om het schilderwerk een nieuw lik verf te geven.
  2. De hechtproef: maak het schilderwerk op een hoek of vensterbank schoon en druk een stuk plakband op de schone plek. Trek het plakband los en controleer of de verf meetrekt. Is dit het geval, dan is het nodig om een schilder in te schakelen.

Wanneer schilderen precies nodig is, is helemaal afhankelijk per situatie. Sommige mensen kunnen tien jaar zonder schilder doen, terwijl andere mensen na drie jaar alweer een nieuwe lik verf aan moeten laten brengen. Door bovenstaande signalen voor wanneer schilderen goed in de gaten te houden en bovenstaande tests voor wanneer schilderen uit te voeren, controleert u eenvoudig wanneer schilderen weer nodig is.