Inhoud

Huis schilderen

Na verloop van tijd zal het schilderwerk om de hoek komen kijken. Het schilderen van een huis kan een flinke klus zijn, maar kan gelukkig prima uitbesteed worden. Er zijn verschillende soorten schilderwerken, bekijk de mogelijkheden en de kosten die hierbij komen kijken. Het zelf schilderen is ook altijd een goede oplossing, hier heeft u enkel wel iets meer tijd en ervaring voor nodig.

Waarom het schilderwerk aanpakken?

Er kunnen diverse redenen zijn om het oude schilderwerk opnieuw te schilderen. Vaak kijken mensen op tegen de klus en stellen het daarom uit, terwijl ze achteraf toch wel erg blij zijn dat het gedaan is. Na hoeveel jaar er opnieuw geschilderd moet worden hangt af van de lokatie, de verf en manier van leven in de woning. Niet elke muur krijgt namelijk te maken met dezelfde weerstanden, van zowel buiten of simpelweg omdat er geleefd word.

Om te bepalen wanneer het huis, of een gedeelte hiervan, geschilderd moet worden kan op basis van de volgende kenmerken:

 • Als de verf scheuren vertoond
 • Is de verf helemaal verkleurd
 • Viezigheid van roken of andere uitslag op de muur
 • Wanneer de muur af geeft en verpoederd

Dit zijn tekenen dat de verflaag wel vernieuwd kan worden. Zeker schade aan de muur zal ten kosten gaan aan de onderhoud van de onderliggende muren. Vervolgens zal het ook zeker een beoordeling zijn of de u de muren zelf nog mooi en schoon vind.

Een heel huis in het wit

Huis aan de binnenkant verven

Aan de binnenkant van een woning zijn er meerdere kamers die regelmatig een schilderbeurt nodig hebben. Of het nou is omdat u toe bent aan een nieuwe kleur of dat de oude verflaag vies is geworden. Een huis knapt altijd op van een nieuwe verflaag. Bij het binnenschilderwerk kan er gedacht worden aan onder andere:

 • Trap schilderen
 • Kozijnen
 • Deuren
 • Muren
 • Plafond witten (of andere kleur)
 • Keuken laten spuiten
 • Overige meubels

Op sommige plekken zult u nauwelijks komen en is de netheid minder belangrijk, denk bijvoorbeeld aan een zolder. Hier kunt u het schilderen prima zelf uitvoeren. In kamers waar wel meer geleefd word is de afwerking wellicht een stuk belangrijker. Een schilder kan u dan verder helpen met het binnenschilderwerk en zal de kwaliteit leveren die u vraagt.

Buitenschilderwerk voor de gevel

Naast het binnen is er buiten ook genoeg schilderwerk wat aandacht verdiend. De muren buiten komen veel meer in aanraking met de weersinvloeden. Tevens beschermd een goede verflaag de muren en is dit een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Een huis schilderen aan de buitenkant is dan ook zeker een klus voor de vakman. Door de juiste verf te gebruiken gaat het namelijk langer mee en zal hier op termijn op bespaard kunnen worden. Beveilig ook je huis met alarmsystemen: alarmsysteem info.

De juiste verf is dan ook zeker de goede basis. Enkel bij buitenschilderwerk zijn er ook verschillende soorten materialen die unieke eigenschappen hebben. Aan de buitenkant zijn er de volgende oppervlaktes die de aandacht verdienen:

 • De gevel
 • Een dakkapel
 • Kozijnen
 • Deuren
 • Een dakgoot

Ook de kozijnen worden meegenomen

Kosten om een huis te laten schilderen

De kosten van het laten schilderen van een huis zullen afhangen van de wensen. Een gemiddeld uurtarief van een schilder ligt rond de €40,- a €50,- inclusief materiaal. Maar dan is altijd de vraag hoe snel een schilder werkt. Om een betere inschatting te kunnen maken rekenen we vaak met een gemiddeld van €30,- per m2 bij binnenschilderwerk en €40,- per m2 voor buitenschilderwerk.

Alleen er zijn veel afwijkende prijzen doordat de ene muur sneller geschilderd kan worden dan de ander. Zo zal het spuiten van een muur sneller gaan en liggen de kosten per m2 een stuk lager.Daarbij zijn de materiaal kosten voor iedere klus ook weer verschillend. Verf met speciale eigenschappen waardoor het in vochtige ruimtes gebruikt kan worden, zal duurder zijn dan verf die word gebruikt voor een woonkamer.

Om een goede indicatie te krijgen voor uw schilderwerk, is het verstandig om een vergelijking aan te vragen. Deze wordt op basis van uw wensen samengesteld en van diverse schildersbedrijven krijgt u een kosten indicatie. Een huis schilderen is dan ook een kwestie van goed voorbereiden, wat begint bij de keuze van een geschikte schilder.